Psygro organiseert op maandag 22 november aanstaande (19.45 uur – 21.15 uur) een webinar voor zorgprofessionals en belangstellenden over:
- Systemisch behandelen in de GGZ
- Autisme bij vrouwen: Op het oog subtiel, maar niet minder ernstig
De sprekers zijn:
– drs. Anamaria Boanta
– Arjan de Jong, MSc.
– dr. Els Blijd-Hoogewys
Introductie Systemisch behandelen in de GGZ
De invloed van de omgeving op het beeld en beloop van psychische problematiek wordt door iedereen onderkend zowel binnen als buiten de geestelijke gezondheidszorg. Echter in de praktijk worden zowel de invloed als de mogelijkheden van de omgeving onvoldoende betrokken en benut in de therapie. Dit is overigens een hele opgave mede doordat het accent in de GGZ vaak ligt op individueel en klachtgericht behandelen. Onze moderne maatschappij is immers individualistisch en gericht op efficiëntie, op de mythe van zelfverwerkelijking. In deze webinar zullen we belichten hoe systemisch behandelen bij Psygro wordt gedaan.
Autisme bij vrouwen – op het oogsubtiel, maar niet minder ernstig –
Autisme wordt minder vaak herkend bij vrouwen. Het lijkt minder ernstig en minder typisch autistisch. Veel vrouwen camoufleren ook hun problematiek. Dit kost veel energie, vraagt hersteltijd en leidt vaak tot bijkomende lichamelijke en psychische klachten, zoals angst, depressie en burn-out. Behandeling van deze klachten helpt maar tijdelijk, onvoldoende of zelfs averechts, omdat er geen rekening wordt gehouden met het onderliggende autisme. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het vrouwelijk autismebeeld, zodat dit beter herkend wordt en er ook passende behandeling ingezet kan worden.
Sprekers
– drs. Anamaria Boanta is psychiater en manager zorg bij Psygro. Zij is geboren en getogen in Roemenië en derhalve komt ze uit een cultuur die veelal gericht is op het “wij” gevoel, op de gemeenschap en het belang van de groep en het gezin. Vanuit deze culturele erfenis is ze in haar professionele ontwikkeling gericht op de psychotherapeutische aspecten van het vak en systemisch werken.
– Arjan de Jong, MSc. is eerst systeemtherapeut en dan verpleegkundig specialist GGZ. Als geboren Hollander heeft hij in zijn werk de implicaties kunnen ervaren van cultuur, geschiedenis en migratie in de huisartsenpraktijk, dicht bij de omgeving van de patiënt. Dat heeft de professionele kennis gerelativeerd en geleid tot zijn verlangen om mensen en gezinnen in hun kracht te helpen komen.
– Dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys is klinisch psycholoog en psychotherapeut (cognitief gedragstherapeut VGCt en groepspsychotherapeut NVGP). Ze is als manager behandelzaken van de specialistische teams (waaronder Expertise Team Jonge Kind, autisme en FASD) verbonden aan INTER-PSY te Groningen. Ze diagnosticeert en behandelt volwassenen met ontwikkelingsstoornissen, met name met ASS. Els is voorzitter van de Female Autism Network of the Netherlands (FANN) en van CASS18+.
Doelgroep
(GZ & KP)psychologen, orthopedagogen, POH, huisartsen, (K&J)psychiaters, CJG, onderwijs- & zorgprofessionals en andere belangstellenden.
Praktische informatie
De Psygro webinar vindt plaats op maandagavond 22 november om 19.45 – 21.15 uur via ZOOM. Vanaf 19.30 kunt u inloggen en plaatsnemen in de digitale wachtkamer.
Aanmelden
Behandelaren en geïnteresseerden kunnen zich kosteloos aanmelden door te klikken op onderstaande link: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_JfM5gIWxTsKwxriGELp3mA
